Verzorging

Chocolate Mitted Mink

Een nieuw huisgenootje ?  De keuze voor een kitten:

Laat je goed adviseren door de fokker. Deze heeft het beste oog ervoor hoe de karakters zich zullen ontwikkelen en als je twee kittens zou willen nemen welke twee het beste bij elkaar passen.

Maak ook duidelijk naar wat voor kitten jullie op zoek zijn. Iedere kat is anders, ook bij ragdolls ! Uiteraard zijn twee kittens samen de meest ideale situatie. de kittens zijn al aan elkaar gehecht, hoeven zich niet meer aan te passen dat geeft weer minder stress en is beter voor de weerstand. Bovendien voorkomt het gedragsproblemen in de toekomst. Maar niet iedereen is in die gelegenheid om 2 kittens tegelijk te adopteren en juist daarom is het belangrijk als er 1 kitten bijkomt deze op de juiste manier te introduceren.

Als U het grootste gedeelte van de dag niet thuis bent maar U wilt toch een kat aanschaffen, dan doet U er verstandig aan twee kittens te nemen. Geen enkele kat vindt het prettig de hele dag alleen gelaten te worden. Ze houden elkaar gezelschap en zullen met elkaar spelen

Een kitten heeft zorg en veel aandacht nodig, geef kittens de tijd om aan hun nieuwe omgeving te wennen. Net als bij kinderen is rust en regelmaat is heel belangrijk. Gun het kitten de tijd om te wennen en zich zeker te voelen.

Wacht even met een welkomstfeestje tot het kitten of de kittens gewend zijn en nodig de buren een weekje later uit om je kitten te komen bewonderen

Slaap is belangrijk voor de groei en emotionele gesteldheid van het kitten/kat. Katten slapen gemiddeld 12 uur per dag! Tussendoor wordt er natuurlijk volop gespeeld gegeten en geknuffeld. Het is prettig als een kitten in het weekend komt zodat je er de eerste tijd bij kan zijn, nog beter is een weekje of langer vrij ervoor te nemen. tenslotte is het een belangrijke gezinsuitbruiding en de ''bonding'' hoort daar ook bij. Laat het kitten de eerste periode niet alleen, of slechts kort.

De juiste leeftijd :

Het kitten is gewend om altijd bij zijn moeder en nestgenootjes te zijn, dus door de verhuizing en omschakeling kan dit stress veroorzaken.

Stress is een zeer nadelige factor is en kan ziektes kan veroorzaken.

Daarom is het zo belangrijk dat een kitten lang genoeg bij zijn moeder en nestgenootjes blijft om allle belangrijke sociale vaardigheden op te doen. Veel mensen kiezen ervoor om een jong kitten aan te schaffen met als reden dat ze schattig zijn en nog veel kunnen leren. Maar van wie kan de kat beter leren dan van zijn eigen moeder en broertjes/zusjes? Een 4 maanden jong kitten kan nog bij zijn moeder zogen en daarbij speelt hij graag met zijn broertjes en zusjes. Door de omgang met zijn broertjes en zusjes worden zijn sociale vaardigheden getraind, bijvoorbeeld wanneer hij moet stoppen met bijten.

Het beste is om de kittens tussen 12 en 15 weken bij de fokker te laten. Naargelang de zoogperiode en het karakter van het kitten kan de fokker het beste beoordelen wanneer het kitten eraan toe is naar zijn nieuwe adoptieouders te vertrekken.

Natuurlijk is een klein kitten schattig en lief maar ook dit kitten wordt groter en het is de bedoeling dat je minstens 15 jaar kan genieten van een lieve stabiele en evenwichtige Ragdoll die goed in zijn zijdeachte velletje zit. Iedereen wil een lieve aanhankelijke ragdoll uit de boekjes maar men vergeet vaak dat daar ook veel aan vooraf gaat.

Het ergste dat een kitten kan overkomen is dat deze te jong van zijn moeder wordt gescheiden en moet opgroeien in sociaal isolement (zonder andere katten). Als je een kitten een goede start wilt geven, zijn sociale en omgevingsstimulatie, in zijn jonge leven de best mogelijke mentale en emotionele start. Je zou ook geen huis bouwen als de fundering niet goed zou zijn immers. Als je een ideale kat wilt, waarom zou je dan niet starten met een stevige fundering?

Benodigdheden:

Uw kitten vind het heerlijk om te spelen en te klimmen, ook voor de nagels is het belangrijk (en voor uw meubels).

Neem wel een stevige en vooral hoge krabpaal. Ragdolls worden grote en zware katten en zo heeft uw kat en uzelf er langer plezier van.

Vooral de zachte hangslaapzakjes (wasbaar) en de stevige sisalpalen van hout gaan jarenlang mee! Rustige slaapplaats: een lekker zacht mandje met opstaande rand, een rieten mandje met dekentje, kortom er zijn veel leuke mandjes te krijgen. Vaak kiest een kitten zijn eigen comfortabele slaapplaats. Een mandje aan de verwarming vinden ze vaak heerlijk!

En eerlijk is eerlijk, naast je op bed is ook een favoriete slaapplaats voor je ragdoll...als het kan zo dicht mogelijk tegen je aan zodat je zelf vreemde houdingen aanneemt om de kleine toch maar niet te storen in zijn diepe slaap. Bij ons liggen ze regelmatig allemaal op bed.....

 Voor de vachtverzorging kunt U het beste een zacht borsteltje kopen. Normaal gesproken heeft een fokker het kitten al bekend gemaakt met borstelen en dan zal het kitten dit geen probleem vinden. Bij het kitten zullen er nog niet veel losse haren te vinden zijn dus is eens per week borstelen genoeg. Ragdolls hebben een makkelijke vacht die over het algemeen niet klit. Als het kitten zich een keer bevuild heeft, in de kattebak bijvoorbeeld, dan kunt U dit het beste schoonmaken met een vochtige tissue. Daarna even babypoeder erover heen, in laten trekken en vervolgens uit borstelen. Mocht dit niet lukken dan kunt U uw kitten in bad doen.... Dit vinden niet alle katten even fijn. Maak uw kat wel goed droog na het badderen, eventueel met de fohn op de laagste stand. 

Kattenbakvulling

Super Compact Lavendel 15l